Software

Ben je op zoek naar een alternatieve zoekmachine voor Google? Je leest hier 5 mogelijkheden voor alternatieve zoekmachines.

Google Search

Grote kans dat je via Google Search op deze blog terecht bent gekomen. Google heeft een marktaandeel van maar liefst 95%! Google is vaak de standaard zoekmachine die ingesteld is op onze computer en mobiele telefoon. Ondanks dat de meesten van ons Google gebruiken als zoekmachine, zijn er ook tegengeluiden te horen. Zo zijn er kritische geluiden tegen de privacy (die er juist niet is).

Alternatieve zoekmachines

Hoewel we zien dat Google het overgrote marktaandeel heeft, zijn er ook een aantal andere interessante zoekmachines. We lichten er een aantal toe.

DuckDuckGo

Ben je op zoek naar een zoekmachine die privacy-vriendelijk is? Kijk dan eens naar DuckDuckGo. Ze verzamelen en delen geen persoonlijke gegevens. Ook is het mogelijk om advertentietrackers te blokkeren. Zo wordt je niet gevolgd als je gebruik maakt van deze alternatieve zoekmachine.

Ecosia

Ecosia is een ‘groene’ zoekmachine. Deze alternatieve zoekmachine plaatst een boom bij elke zoekopdracht. De winst die het platform maakt, gebruiken ze om bomen te planten. De bomen worden geplant in gebieden waar dit hard nodig is. Daarnaast is de zoekmachine privacy-vriendelijk (je wordt niet gevolgd) en publiceren ze maandelijks financiële verslagen. Ook is deze zoekmachine meer CO2-neutraal. De servers lopen op hernieuwbare energie en de geplante bomen halen per zoekopdracht ook CO2 uit de lucht.

WolframAlpha

Net een tikkeltje anders is WolframAlpha. Deze zoekmachine geeft geen bronnen weer zoals de meeste zoekmachines doen, maar geeft antwoorden. Handig voor als je op zoek bent naar feitelijke informatie. Let op, je kunt alleen vragen in het Engels stellen. Hieronder zie je hoe het werkt:

WolframAlpha

Creative Commons Search

Creative Commons Search (CC Search) is een zoekmachine waar honderden miljoenen afbeeldingen te vinden zijn die onder variërende voorwaarden vrij te gebruiken zijn. De alternatieve zoekmachine maakt gebruik van verschillende bronnen, zoals bijvoorbeeld Flickr en RawPixel. Het is niet alleen mogelijk te zoeken naar afbeeldingen, maar ook naar video’s en audio bestanden. Dit is dus een interessante zoekmachine voor bloggers en contentcreators.

Zoekmachine van Apple

Er zijn geruchten dat Apple bezig is een eigen zoekmachine te ontwikkelen. Het is nu namelijk zo dat Google Apple betaald om de standaard zoekmachine te zijn op de iPhone. Het is nog niet duidelijk hoe deze zoekmachine er uit komt te zien of hoe deze zoekmachine gaat heten. We houden de ontwikkelingen voor jou in de gaten!

Wil je weten hoe je hoger kunt scoren in zoekmachines? Lees deze blog dan eens.

Deel