Begrippen Software

Wat is linkbuilding en hoe werkt het? Wij geven antwoord op deze vragen. Lees snel verder!

Wat is linkbuilding?

Met linkbuilding zorg je ervoor dat andere websites naar jouw website verwijzen met een link. Dit zijn de zogenaamde backlinks. Zo krijg je meer bezoekers naar jouw website en ben je beter vindbaar in Google (of een alternatieve zoekmachine). Linkbuilding is dus belangrijk voor je score in Google, maar zorgt er ook voor dat bezoekers langer op je website blijven. Ze klikken gemakkelijker door op interne links (lees onderaan meer). Linkbuilding is daarmee een vorm van SEO. Het is daarom goed om na te denken over een linkbuildingstrategie.

Onder ‘Links’ in Google Search Console kun je zien hoe vaak en door welke website er gelinkt wordt naar jouw website.

Hoe gebruik ik linkbuilding?

Er zijn verschillende strategieën die je in kunt zetten. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende mogelijkheden:

Doe aan linkruil

Je kunt zelf actief op zoek gaan naar websites die over hetzelfde schrijven als jij doet en aan hen vragen een linkruil te doen. Jij plaatst dan een link naar hun website op jouw blog en zij doen dit voor jou. Dit proces is tijdrovend en levert niet altijd de gewenste kwaliteit op. Daarnaast ziet Google dit en wordt dat niet altijd beloond.

Als je een grotere blog hebt, zul je zien dat je niet meer actief op zoekt hoeft naar een linkruil. Mensen zullen dan ongevraagd een link naar jouw website plaatsen, bijvoorbeeld omdat ze jou zien als autoriteit.

Schrijf een gastblog

Wil je zeker weten dat het een kwalitatieve link wordt? Schrijf zelf een gastblog en vraag de ander dit te plaatsen op hun website. Natuurlijk met een link naar jouw website. Je kunt ook andere vragen een gastblog te schrijven voor jouw website. Jij linkt dan alleen naar de ander, maar dit levert wel relevante en inhoudelijke informatie op voor jouw website. En dat is natuurlijk ook goed voor je score in Google.

Voeg interne links toe

Je hoeft niet alleen backlinks te hebben vanuit andere websites. Je kunt ook gebruik maken van interne links. Plaats je een nieuwe blog? Plaats daarin een interne link naar een eerder geschreven blog. Google zal dit waarderen en dit komt ten goede aan je ranking. Als je veel blogs hebt, is het natuurlijk wel een tijdrovend klusje. Probeer eens in de zoveel tijd hier een uurtje voor te gaan zitten. Bekijk welke nieuwe blogs je geschreven hebt en welke interne links je kunt toevoegen.

Maak gebruik van een linkbuilding-tool

Geen zin om handmatig alles bij te houden? Maak dan gebruik van een linkbuilding-tool. Probeer bijvoorbeeld de tool van Semrush eens.

Als je gebruik maakt van WordPress, zijn er verschillende plug-ins die automatisch interne links plaatsen. Doe wel even goed onderzoek naar deze plug-ins. Interne links zijn goed, maar overdrijf niet.

Wat is linkbuilding

Deze pagina bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine fee krijgen over de producten die jij via ons aanschaft. Jij betaalt niets extra. 

Deel